Sätt igång med vårens trädgårdsarbete redan nu i April

skottskärra i trädgårdI April har vi ofta väldigt varierande väder och växlande temperaturer. Det kan vara snö, regn och sol på samma dag. Detta gör det till en lite lurig månad och många väntar med att påbörja trädgårdsarbetet tills i Maj.

Men se istället till att var börja i god tid trots väderlek. Här är ett par tips för er som vill vara tidigt ute och förbereda inför vårens trädgårdsarbete:

April är en perfekt månad för att titta igenom trädgården och börja planera din trådgård. Tänk igenom stora som små projekt.  Skall du byta blommor, färger, bygga trappa med växter omkring, anlägga damm, plantera häck. Låt fantasin flöda och leta efter inspiration på nätet eller i böcker.  Ha alltid ett papper eller anteckningsblock nära till hands där du kan Skriva ner alla tankar och idéer.

När du samlat tillräckligt med idéer, sortera upp informationen till handlingsplan där större projekt är stegvis uppdelade så att du enkelt kan följa och slutföra dem. Komplettera gärna med en inköpslista vad som behövs för varje projekt. Sätt sedan upp listan så du varje dag ser den och blir påmind.

Detta kanske låter löjligt eller onödigt men jag lovar att det gör underverk i hur mycket du får gjort under våren och sommarens trädgårdsarbete.

Vid regnfria dagar kan man passa på att gå ut och börja grovresningen resningsarbetet. Kratta bort löv och kvistar. Beskär rosorna. Rabattrosor kan klippas till mellan 15 och 30 cm över marken. Klipp ner fula perenner och rensa rent så att nya skott kan komma upp. Se till att få bort ogräs så tidigt som möjligt.  Lider trädgården av för mycket ogräs, planera in plantering av marktäckare på utvalda ställen alternativt lägg täckbark eller markduk. En kratta med runda toppar är att rekommendera för gräsmattan och vänta då helst tills gräsat börjat växa, så riskerar du inte att riva upp friska rötter.

Har gräsmattan lågt PH värde kan det löna sig att kalka. PH värdet för en gräsmatta bör ligga på runt 6. Är det väldigt mycket mossa kan man använda sig av mossbortagningsmedel som man vattnar ut, gärna i kombination med årets första gödsling.

I April kan man även börja gräva lite smått för att jorden skall bli luftig och lättare för plantornas rötter att ta upp näring. Gräv ett spadtag eller två i djup för rabatter och grönsaksland.
Viktigt är att tidigt jordförbättra efter att man rensat bort allt som normalt ger växterna näring
Om du har kompost, häll gärna över 3-4 cm av den jorden ett par veckor innan du börja plantera på nytt. Vattna ordentligt undertiden, helst var tredje dag. Har du ingen kompostjord fungerar det även bra med kogödsel, stallgödsel eller ekologisk gödsel som finns att köpa på säck.

April brukar i regel var en regnig månad men det kan ändå vara idé att vattna barrväxter och andra vintergröna växter när det varit uppehåll ett par dagar.

Har du ännu mer energi? Varför inte sätta igång att plantera jordgubbar? Välj näringsrik och välvattnad jord med ca 30 cm mellan plantorna. Välj en plats som får mycket sol och blanda gärna med olika sorters gubbar.

Rensa ogräs i tid och få istället tid över att koppla av och njuta av trädgården i sommaren.

Lycka till!

 

Trädgårdstips © 2012 . Hozelock AB. Kontakta oss.